Nierówności i równania wykładnicze i logarytmiczne
kry: Witam, proszę o pomoc z dwoma przykładami:
1) (4x2 + 2x +1)x2−x > 1
Zauważam, że to co w nawiasie jest zawsze większe lub równe zero, więc chyba mogę po prostu
zapisać:
x2−x > 0 (bo 40 jest równe 1)
Dobrze?
2) xlog x + 10 x−log x = 11
22 paź 18:49
'Leszek: 2) dziedzina : x = ( 0,1) ∪(1, ∞)
Podstawienie : xlog x = t , t≠ 0
t + 10/t −11 =0 ⇔ t2 −11t +10 =0 , Δ = 81 , √Δ = 9 , t = 1 lub t = 10 dokoncz !
22 paź 19:03
kry: Dzięki, szkoda że nie zauważyłem
22 paź 19:05
jc: Dlaczego odrzuciłeś x=1? Przecież to też rozwiązanie.
22 paź 19:09
kry: a taki przykład:
log3 (3x − 1) * log3 (3x+2 − 9) > 3
22 paź 19:31
kry: nie wie ktoś jak rozwiązać?
22 paź 20:32
Janek191:
3x +2 − 9 = 9*3x − 9 = 9*(3x − 1)
22 paź 20:34
kry: log3 (3x − 1) * log3 [9(3x − 1)] > 3
Teraz podstawienie jakieś?
22 paź 21:22
kry: pliska pomóżcie
22 paź 22:52
iteRacj@: zrób założenia, może być podstawienie
log3 (3x −1) * log3 (9* (3x −1)) >3
log3 (3x −1) * (log3 9 + log3 (3x −1)) >3
log3 (3x −1) * (2 + log3 (3x −1)) >3
2 * log3 (3x −1) + (log3 (3x −1))2 >3
log3 (3x −1) = t
2t + t2 > 3 i rozwiązujesz równanie kwadratowe
22 paź 23:02