matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie maturalne
masticgum:
https://www.cke.edu.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2015/Arkusze_egzaminacyjne/2017/formula_od_2015/zasady_oceniania/MMA-R1-N.pdf
zadanie ósme sposób drugi Trzeba udowodnić że w tym trójkącie |BE|=[2ac*cos(β/2)]/a+c Nie rozumiem czemu na końcu musimy dzielić na dwa przypadki (pierwszy: a=/=c i drugi: a=c) Przcież jak a
2
−c
2
rozłożymy na (a+c)(a−c) pięknie nam wychodzi to wyrażenie którego prawdziwość mamy udowodnić
22 paź 18:04
PW:
Co "pięknie nam wychodzi"? Chcesz dzielić przez zero?
22 paź 18:37