granica
ann: Oblicz granice:
| | (3n2 + n)(4n2 − n+1/n)4 | |
1) lim |
| |
| | (−2n2+1)5 | |
n→
∞
n→
∞
22 paź 17:33
jc: Dzielisz licznik i mianownik przez n10. Oczywiście musisz odpowiednio
rozparcelować potęgi n.
Potem łatwo. Granica = 3*44/(−2)5 = ...
W drugim zadaniu dzielisz licznik i mianownik przez 9n.
22 paź 17:46
ann: niestety nadal nie rozumiem, czy ktoś może mi to wytłumaczyć?
22 paź 17:59
jc:
| (3n2+n)(4n2 − n − 1/n)4 | |
| |
| (−2n2+1)5 | |
| | (3+1/n)(4 − 1/n − 1/n3)4 | | 3*44 | |
= |
| → |
| |
| | (−2+1/n2)5 | | (−2)5 | |
22 paź 18:03