granica
julie: Czy prawdziwe jest twierdzenie?
| | | |
Jeżeli lim | = 1 to lim (an − bn) =0 |
| | |
n→
∞ n→
∞
22 paź 17:28
jc: To wygląda, jak symbol Newtona. Czy to miałeś na myśli?
22 paź 17:30
22 paź 17:35
'Leszek: Czy tam sa potegi ? an , czy an ?
22 paź 17:36
julie: Przepraszam, pomyliłam się, ma być:
22 paź 17:43
jc: (n+7)/n →1, (n+7) − n →7
22 paź 17:48
julie: @jc
Mogę prosić o wyjaśnienie skąd to się wzięło?
22 paź 17:56
jc:
Twierdzenie nie jest prawdziwe, co pokazuje przykład.
an=n+7, bn=n
an/bn = (n+7)/n = 1 + 7/n →1
Założenie jest więc spełnione.
an − bn =(n+7) − n = 7 →7
Teza nie zachodzi.
22 paź 18:15