trygonometria z parametrem, problem z warunkami
ralf: Wyznacz wszystkie wartości parametru α∊<0;2π>, dla których równanie (x2−sin2α)(x−1)=0 ma
trzy rozwiązania.
Pierwszym rozwiązaniem jest x=1, więc pierwszy nawias (x2−sin2α) powinien mieć 2
rozwiązania.
Według mnie wystarczy warunek sin2α ≥0, lecz w podpowiedziach do zadania są dwa warunki:
sin2α>0 i sin2α≠1,a przecież w treści nie ma nic o tym, że mają to być dokładnie trzy RÓŻNE
rozwiązania.
To jak to ma w końcu wyglądać?
22 paź 17:14
iteRacj@:
Pierwszy pierwiastek już masz obliczony x1 = 1.
Czy podanie rozwiązania 1, 1, 1 (przy jednoczesnym braku rozwiązań x2−sin2α) wydaje się dobre?
Nie. Dlatego należy założyć, że chodzi o trzy różne rozwiązania.
Dwa pozostałe rozwiązania mają być różnymi pierwiastkami równania x2−sin2α. Z tego wynika Δ>0,
tylko wtedy mamy dwa różne pierwiastki.
Ale one mają być różne nie tylko od siebie, ale i od x1 = 1. Stąd warunek sin2α ≠ 1.
22 paź 21:28