Wylicz pochodną
Mysza: Mam problem z wyznaczeniem pochodnej z pewnego zadania. Rozpisałam się w zeszycie nakreśliłam
itp.. więc nawet nie chce tego rozpisywać tutaj bo jedna głupota wielka wychodzi i chciałabym
tylko zobaczyć z dokładnym tłumaczeniem jak dla ułomnego jak to rozwiązać poprawnie bo siedząc
nad tym od wczoraj już emocje moje sięgają zenitu

Moje siły zniknęły. Niektórzy nie wiedzą
jak można się wkurzać na matme ale jak już setny raz nie wychodzi to idzie się wpienić.
Błagam bez tekstów typu "powinnaś to już znać" bo nóż się otwiera. Jakby ktoś znał to by tu nie
pisał. Nie wszyscy są tacy uczeni.
mianowicie chodzi o ten podpunkt:
y=(1−x)
√x2+3
22 paź 16:46
jc: y = (1−x)(x2+3)1/2
stosujesz wzór na pochodną iloczynu: (fg)=f'g+fg', wzór na pochodną xa
oraz wzór na pochodną funkcji złożonej.
y' = − (x2+3)1/2 + (1−x)(1/2)(x2+3)−1/2(2x)
= [x(1−x) −(x2+3)] (x2+3)−1/2 = [−2x2 + x − 3] (x2+3)−1/2
22 paź 16:55
Janek191:
y ' = (1 − x) ' *
√x2 + 3 + (1 − x) *(
√x2 + 3) ' =
| | 1 | |
= − 1* √x2 + 3 + ( 1 − x) * |
| * (x2 + 3) ' = |
| | 2√x2 + 3 | |
| | 2 x *(1 − x) | | x*(1− x) | |
= − √x2 + 3 + |
| = − √x2 + 3 + |
| |
| | 2 √x2 + 3 | | √x2 + 3 | |
22 paź 16:57
Mysza: Dziękuję bardzo! Nie zauważyłam że tam jest ukryta funkcja złożona. Moje siły powracają
22 paź 17:10