.
!!!: wierzcholkiem trojkata rownobocznego jest punkt A=(1,4) a srodkiem okregu wpisanego w ten
trojkat jest punkt S=(−5,−2) jaka postac ma rownanie tego okregu?
29 sty 14:52
Godzio: pomoge za jakieś 5 min
29 sty 14:55
!!!: ok dzieki

czekam
29 sty 14:56
29 sty 14:58
Godzio:

R − promień okręgu opisanego na trójkącie
r − promień okręgu wpisanego w tójkąt
R= |SA|
wiemy że trójkącie równobocznym
wyliczamy R
R=|SA| =
√(1+5)2 + (4+2)2 =
√36 + 36 = 6
√2
9
√2 = h
r
2 = 9*2 = 18
okręg ma postać:
(x+5)
2 + (y+2)
2 = 18
29 sty 15:08