Granica ciągu
Nokdem: Wyznacz następującą granice wynik wychodzi mi 3 a powinien 2.
√n2+6−n/√n2+2−n
Liczyłem kilka razy i za każdym razem wychodzi 3, a w odpowiedziach jest 2 dlaczego?
√n2+6−n/√n2+2−n mnoże przez sprzężenie
wychodze na coś takiego 6(√n2+2+n)/2(√n2+6+n
Wyłączam wspolny czynnik przed nawias wychodze na coś takiego
6n(√1+0+1)/2n(√1+0+1) = n się skraca wychodzi 6*2/2*2=12/4=3
Ktoś ma jakiś pomysł ?
22 paź 14:56
'Leszek: Masz dobry wynik granica ciagu = 3
22 paź 15:00
Nokdem: Błąd w odpowiedziach ? Kurs z etrapeza...
22 paź 15:01
Janek191:
| | √n2 + 6 − n | |
an = |
| = |
| | √n2 + 2 − n | |
| | 6 | | √n2 + 2 + n | | √1 +6n + 1 | |
= |
| * |
| = 3* |
| |
| | √n2 + 6 + n | | 2 | | √1 + 2n + 1 | |
więc
lim a
n = 3*1 = 3
n→
∞
22 paź 15:02
'Leszek: Bywa i tak , bledy drukarskie wynikaja z pospiechu wpisywania w komputerze lub tablecie ,
ja korzystam np.z tabletu ,bo czesto jestem w podrozy , i nie wszystkie symbole mi
sa dostepne !
22 paź 15:04
'Leszek: | | 3*2 | |
Janek , na koncu powinienes napisac lim |
| = 3 , n→∞ |
| | 2 | |
22 paź 15:06
Jerzy:
A to nie to samo ?
22 paź 15:08
Nokdem: Jerzy właściwie to nie jest to samo

ile to będzie 6:2(2+1)?
22 paź 15:12
Nokdem:
62(2+1)
22 paź 15:13
Nokdem: 9 czy 1?
22 paź 15:14
'Leszek: Jest to tak samo ,ale chodzi mi o to ze w liczniku i mianowniku granice wynosza 2 .
22 paź 15:15
Jerzy:
Nie 6:2*(2+1) = 3*3 = 9 ( topodstawy arytmetyki )
22 paź 15:15
Jerzy:
| | 1 +1 | |
OK, czyli: * |
| = 3 |
| | 1 + 1 | |
22 paź 15:16
Nokdem: Wiem

Ale to można również zapisać w ten drugi sposób
22 paź 15:17
'Leszek: Tak o to mi chodzilo w zapisie Janka (15:02)
22 paź 15:23
Nokdem: Dobra dziękuje wam wszystkim za pomoc
22 paź 15:24