22 paź 14:48
Majka: * za to zabrać
22 paź 14:49
Jerzy:
Trzeba zacząć od napisania rownania trgo okręgu.
22 paź 14:51
Janek191:
Równanie danego okręgu:
( x − 1)2 + ( y − 2)2 = 9
Sprawdzam czy punkt A = ( 1, − 1) leży na tym okręgu:
( 1 − 1)2 + ( − 1 − 2)2 = 9
0 + 9 = 9 Tak
===============
22 paź 14:52
Majka: Aha. I tak po kolei każdego sprawdzam.
Kurcze, nie mam w tym dziale tego wzoru i dlatego nie wiedziałam o co chodzi.
Bo mam tylko wzór na odległość między punktami

Dzięki Wielkie
22 paź 16:55
Majka: A da sie to zrobic żeby właśnie ten wzór na odległość między punktami wykorzystać?
22 paź 16:57
Janek191:
Tak. Jeżeli punkt leży na okręgu, to jego odległość od środka okręgu jest równa r.
22 paź 17:00
Majka: Ok, dzięki
22 paź 17:02