Stereometria - pole trapezu
janku: Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 cm, a krawędź boczna −
5 cm.
Prostopadłościan ten przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy tak, że w
przekroju otrzymano trapez, którego jedna podstawa jest dwa razy krótsza od drugiej. Oblicz
pole tego trapezu.
Proszę o pomoc!
Prawidłowa odpowiedź: 9√6 cm2
22 paź 14:32
Janek191:

Mamy
a = 4
√2
b = 2
√2
c
2 = 5
2 + 2
2 = 25 + 4 = 29
więc
h
2 = c
2 − (
√2)
2 = 27 = 9*3
h = 3
√3
oraz pole trapezu
P = 0,5*( a + b)*h = 0,5* 6p{2]*3
√3 = 9
√6
====================================
22 paź 14:42
janku: Dzięki, już rozumiem
22 paź 14:55
Janek191:
22 paź 15:03