granica funkcji arctg
tangjinjaem: Muszę obliczyć granicę tej funkcji, ale nie mam pojęcia co w tym przypadku zrobić:
22 paź 13:39
jc: Wskazówka: −π/2 < arctg x < π/2
22 paź 13:43
Jerzy:
| | π | |
Jeśli x → 0 , to arctgx → |
| |
| | 2 | |
22 paź 13:44
Jerzy:
No i oczywiście pytanie, z której strony x → 0 ?
22 paź 13:45
Jerzy:
Chociaż przy tej granicy, to bez znaczenia.
22 paź 13:46
tangjinjaem: pewnie muszę wyliczyć osobno dla 0− i 0+
22 paź 13:47
tangjinjaem: a chyba, że tak
22 paź 13:47
Jerzy:
Nie ... ta granica wynosi 0
22 paź 13:48
Jerzy:
Nie ... ta granica wynosi 0 bez względu na to, z której strony x zmierza do 0.
22 paź 13:48
Jerzy:
22 paź 13:49
'Leszek: Gdy x→0 , to arctgx = 0
Gdy x→0+ , to lim arctg(1/x) = π/2
Gdy x→0− , to lim arctg(1/x) = −π/2
22 paź 14:18
jc:
π/2 < arctg 1/x < π/2
πx/2 < x arctg 1/x < πx/2
tw. o 3 funkcjach.
x →0, L → 0, P →0
x arctg 1/x →0
22 paź 14:21
Jerzy:
@
jc .... na jakiej podstawie uzyskałeś drugą linijkę ?
22 paź 14:23
Jerzy:
Obustronne mnożenie przez x jes nieuprawnione, jeśli x może mieć dowolny znak.
22 paź 14:25
jc: Poprawiam, trochę pokręciłem.
− π/2 < arctg 1/x < π/2
−π|x|/2 < x arctg 1/x < π|x|/2
tw. o 3 funkcjach.
x →0, L → 0, P →0
x arctg 1/x →0
22 paź 14:35
'Leszek: lim (x*arctg(1/x)) = 0 , dla x→0
Poniewaz lim x * lim arctg(1/x) = 0*(π/2) = 0 , dla x→0+
lub lim x * lim arctg(1/x) = 0*(−π/2) = 0 , dla x→ 0−
22 paź 14:39
tangjinjaem: dziękuję za pomoc, tylko nie rozumiem dlaczego jeżeli x→0 to arctgx→π/2
bo przecież wartość funkcji arctgx dla x=0 wynosi 0 a nie π/2
22 paź 14:52
jc: W zadaniu masz arctg 1/x, a nie arctg x.
22 paź 14:54
Jerzy:
Popatrz gdzie zmieraz arctg (x) , gdy x → ∞
22 paź 14:54
'Leszek: Kolego , napisalem wyraznie lim arctg(1/x) = π/2 , dla x → 0a Ty piszesz lim arctgx = π/2 ,
Patrz wyraznie na argument funkcji ! !
22 paź 14:55
tangjinjaem: jak już to koleżanko
22 paź 15:24
'Leszek: Sorry !
22 paź 15:25