całki
haushinka: Witam! Mam problem z całkami a dokladnie z tematem obliczania pola ograniczonego krzywymi.
I taki moje pytanie... skad mam wiedzieć z których równań mam obliczać całkę, i wreszcie skad
mam wiedzieć które równanie odjąć od którego...?
moglby mi ktos to wytłumaczyć np dla tego przykladu?
y=x2 , y=2x+8, y=0, x=10 BARDZO PROSZE O WYTLUMACZENIE!
29 sty 14:42
Jolanta: Chyba źle przepisałaś zadanie?
29 sty 15:38
Jolanta: Najlepiej wziąć sobie stały przedział x, np. x∊(0;10),a następnie liczymy całkę z różnicy
górnej funkcji i dolnej funkcji.
Taka całka liczy pole ograniczone krzywymi.
29 sty 15:40
haushinka: Dane do zadania mam takie: y=x2 , y=2x+8, y=0, x=10
czyli zawsze odejmujemy tą funkcje ktora jest niżej, od tej która jest wyżej?
30 sty 12:40