pochodne
Analiza: Jak obliczyć pochodną z exp(−t)?
22 paź 12:54
Analiza: a najlepiej z takiego wyrażenia: 5t + exp(−t) +sin(4t)
22 paź 12:56
Jerzy:
y' = 5 − e−t + 4sin(4t)cos(4t) = 5 − e−t + 2sin(8t)
22 paź 13:00
Analiza: w odp mam podane: 5−exp(−t)+4cos(4t)
22 paź 13:02
Jerzy:
Jasne...moja pomyłka

y' = 5 − e
−t + 4cos(4t)
22 paź 13:04
'Leszek: f(x) = e{−t)
f '(x) = − e−t, poniewaz jest ogolny wzor : f(x)= eg(x) ,
f '(x) = g' (x)* eg(x)
22 paź 13:07
Analiza: jak do tego dojść? pochodna z 5t to 5, to wiem,
a pochodna z exp(−t) to pochodna funkcji złożonej? wiec obliczam (−t)'*(exp(−t)?
nie wiem czy dobrze myśle
22 paź 13:10
Jerzy:
To akurat
'Leszku nie jest wzór "ogólny"

Ogólny jest taki: [f(g(x))]' = f'(x)*g'(x)
22 paź 13:12
Jerzy:
Tak, popatrz co naisałem wyżej.
22 paź 13:13
'Leszek: Dla funkcji exp( ) taki wzor czesto jest podawany w podrecznikach !
Jerzy , podales wzor ogolny dla pochodnej funkcji zlozonej OK !
22 paź 13:15
Jerzy:
22 paź 13:16
Analiza: jeszcze mam takie pytania, jak mam obliczyć pochodną z wyrażenia: 4cos(4t) to pierwszą czwórką
przepisuję i potem przemnażam ją przez pochodną cos(4t) czyli −4sin(4t)? i w efekcie otrzymuje
−16sin(4t)?
22 paź 13:22
Jerzy:
22 paź 13:23
Jerzy:
[a*f(x)]' = a*f'(x) ... stałą wyciągamy przed pochodną.
( ale uwaga: pochodna stałej to 0 )
22 paź 13:25
Analiza: ale w tym przypadku nie obliczam pochodnej ze stałej tylko ją wyciągam, tak?
22 paź 13:26
Jerzy:
Tak

To była tylko uwaga.
22 paź 13:26
Analiza: dziękuje
22 paź 13:32