halp
zasdasdasd: lim tg(2u)/u
u−>0
lim
h−>0 eh−1 /h
Help
22 paź 12:28
Jerzy:
1) 1
2) 1
22 paź 12:29
zasdasdasd: Nie potrzebuje wyników, tylko chcę wiedzieć dlaczego, obszernie z komentarzem
22 paź 12:30
lim_{u:
Stosujemy regułę de l'Hospitala:
| | 2/cos2u | |
1) = limu→0 |
| = 2 |
| | 1 | |
| | eh | |
2) = limh→0 |
| = e0 = 1 |
| | 1 | |
22 paź 12:32
Adamm: pierwsza
| | tgx | |
limx→0 |
| = 1 <− granica elementarna (Jerzy podał zły wynik) |
| | x | |
druga
| | ex−1 | |
limx→0 |
| = 1 <− również granica elementarna |
| | x | |
22 paź 12:33
zasdasdasd: Hmm, a co to za reguła ? Nie miałem czegoś takiego. Da się jakoś inaczej to zrobić?
22 paź 12:33
Jerzy:
Poczętek wpisu rafił w nick

Tak, pomyliłem się w pierwszym .
22 paź 12:35
Jerzy:
Reguła H pozwala w niektórych przypadkach liczyć granicę ułamka, jako granicę
ułamka pochodnych licznika i mianownika.
22 paź 12:36
zasdasdasd: Dalej nie rozumiem w sumie xd Da się to jakoś zrobić z użyciem pochodnych ?
22 paź 12:36
Jerzy:
Właśnie tak zrobiłem 12:32
22 paź 12:38
zasdasdasd: hmm, ale w takim razie dlaczego uzyles tej pochodnej ?
22 paź 12:39
Adamm: powinieneś był mieć taką granicę (dowód jest geometryczny, dowodzenie tego regułą
de l'Hospitala jest niedopuszczalne (pochodna sinx korzysta z tej granicy))
druga sprawa
tutaj przy pochodnej z e
x występuje ta granica, też nie powinno się jej liczyć za pomocą
reguły de l'Hospitala
ją najlepiej jest obliczyć przez podstawienie
t=e
x−1 czyli mamy granicę
| | t | | 1 | | 1 | |
limt→0 |
| = limt→0 |
| = |
| =1 |
| | ln(t+1) | | ln(t+1)1/t | | lne | |
22 paź 12:39
zasdasdasd: Tak miałem sinx/x ale co to ma do tego tg2u/u ?
22 paź 12:43
22 paź 12:43
Jerzy:
| | sinu | |
Mozesz zamienić tg na |
| ... |
| | cosu | |
| | sin(2u) | | 1 | |
= limu→02* |
| * |
| = 2 *1*1 = 2 |
| | 2u | | cos(2u) | |
22 paź 12:46
zasdasdasd: @Adamm
Za bardzo nie rozumiem tego przejscia gdzie usuwasz t z licznika i wstawiasz jako 1/t i
mianowniku
22 paź 12:49
Jerzy:
t = ex − 1 ⇔ ex = t + 1 ⇔ x = ln(t + 1)
22 paź 12:51
zasdasdasd: to wiem ale dlaczego potem to t znika z licznika i w mianowniku w potędze pojawia się 1/t
22 paź 12:53
'Leszek: Ta jak podal @Adamm , jest podstawowy wzor w teorii granic :
| | sin(kx) | |
lim |
| = 1 , dla x → 0 , k − stala |
| | kx | |
| | tg (3x) | | 3tg(3x) | | 3 sin(3x) | |
Np. lim |
| = lim |
| = lim |
| = 3 , dla x→0 |
| | x | | 3x | | cos(3x)*3x | |
22 paź 12:55
Jerzy:
To skrót myślowy:
lim
n→0(1 + n)
1/n = e
22 paź 12:57
Jerzy:
To co napisał 'Leszek pokazałaem Ci 12:46
22 paź 12:58
zasdasdasd: Tak, dzięki.
22 paź 13:02
jc: Adamie, sposób rachowania zależy od przyjętej definicji.
Przyjmując
ex = 1+x+x2/2! + x3/3! + ...
sin x = (eix − e−ix)/(2i)
liczymy inaczej.
Twój rachunek jest dobry jako ćwiczenie. Wymaga jednak uzupełnienia
(istnienie funkcji log, ciągłość funkcji log, granica (1+1/t)t, przy sin x problem pomiaru
kąta). Oczywiście można to to zrobić, ale taniej jest przyjąć definicje podane przeze mnie,
co czyni wielu autorów (Rudin, Mikusiński).
22 paź 13:15