matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Smutny słaby uczeń:
x
2
−36
x
2
+6x
:
x
2
−4x
x
2
−16
22 paź 12:01
Jerzy:
Zrób założenia i poupraszczaj: x
2
− 36 = (x+6)(x−6) x
2
+ 6x = x(x + 6_ x
2
−4 = x(x−4) x
2
−16 = (x+4)(x−4)
22 paź 12:19