Liczby zespolone
Grsd: Jak mogę to rozwiązać? Oblicz (3+i*√32)6
22 paź 11:30
22 paź 11:59
5-latek: Ja bym to zrobil ormalnie
Podniosl licznik i mianownik do potegi szostej
licznik
(3+i
√3)
6
|z|=
√12= 2
√3
| | π | | π | |
(3+i√3)6= (2√3)6[cos(6* |
| +isin( |
| ]= 26*(√3)6*[cos π+isin π]= |
| | 6 | | 6 | |
2
6*(
√3)
6[(−1)+0]
Mianownik = 2
6
wiec naszs e wyrazenie jest rowne −(
√3)
6 a to juz sobie policzyc samemu
22 paź 12:36
jc:
| | √3 + i | |
= (√3)6 ( |
| )6 = − 33 = − 27 |
| | 2 | |
6*30
o = 180
o
22 paź 12:36
5-latek: Witaj
jc
22 paź 12:41
jc: Dzień dobry 5−latku
22 paź 12:49
Grsd: skorzystałem już z pierwszego sposobu, ale dzięki wielkie!
22 paź 12:59