Równanie potęgowe
mas: Witam, potrafi ktoś rozwiązać takie równanie:
(4 − √15)x + (4 + √15)x = 8x
widzę, że rozwiązaniem jest przynajmniej x = 1. Ale nie wiem jak do tego dojść, bo podstawianie
nic nie daje.
22 paź 00:16
Adamm: t=4+√15
tx+(1/t)x=(t+1/t)x
t2x+1=(t2+1)x
u=t2
dla x<1 mamy
ux+1<u+1
(u+1)x<u+1
x<0
ale dla x<0
(u+1)x<1<ux+1
a dla x>1, ponieważ (u+1)x rośnie szybciej niż ux+1 (u+1>u), to
(u+1)x>ux+1
( (u+1)xln(u+1)−uxlnu>uxln(1+1/u)>0)
tak więc, dochodzimy do wniosku że x=1 to jedyne rozwiązanie
22 paź 00:31