zad
s: Cześć 5−latek
21 paź 23:19
s: i wszyscy
21 paź 23:20
5-latek: mamy fana albo fanke
21 paź 23:23
Mila:
Miło nam

Cześć.
21 paź 23:25
Soophie: Fanke

Macie jakieś zadanka z matury rozszerzonej z działu trygonometria(konkretne pod mature ? )
21 paź 23:31
5-latek: Dowiesc ze rownanie
(sinx+
√3cosx)*sin4x=2 nie ma rozwiazania
nr 2
2sin(17x)+
√3cos(5x)+sin(5x)=0
nr 3 takie rownannko
| | π | |
(sin(2x)+√3cos(2x))2−5= cos( |
| −2x) |
| | 6 | |
Mysle z e starczy
21 paź 23:38
5-latek: A jak sie z tym uporasz to jutro
Rozwiaz nierownosc
| 3−4sin2x | |
| >0 jezeli 0o<x<180o |
| 1−cos(2x) | |
nr 2
Rozwiaz nierownosc
cosx+tgx<1+sinx jesli 0
o<x<360
o
21 paź 23:48
5-latek: I widzisz fanko

Tak to jest Tobie pisac zadania
21 paź 23:56
Soophie: Już robie
22 paź 00:21
5-latek: Wiec tak
Soophie to nie sa proste zadnia . Trzeba sie tutaj nameczyc i znac wzory
nie wiem jak masz wiedze . Ale probuj .
jesli zrobisz nr 1 to nr 2 podobnie
22 paź 00:43
5-latek: Wiec co proponujresz w zadaniu nr 1 na poczatek ?
22 paź 00:59
Soophie: znam wzory na podowjony sinus i cosinus i zaczynam zadanie 1
22 paź 19:39
Adamm: tutaj trzeba skorzystać
sin(x+y)=sin(x)cos(y)+sin(y)cos(x)
oraz
cos(x+y)=cos(x)cos(y)−sin(x)sin(y)
22 paź 19:42
Soophie: doszłam do czegos takiego i nwm 4(sinx*cosx)2(cosx+√3sinx)=2
22 paź 19:46
Soophie: teraz wiem ze bzdury
22 paź 19:48
Soophie: mogłby ktoś rozpisać te pierwsze
22 paź 19:49
Soophie: Bardzo proszę
22 paź 19:53
5-latek: Dostalas wskazowke od Adamma
Najpierw dzielimy obie strony rownnia przez 2
| | 1 | | √3 | |
[ |
| sinx+ |
| cosx]*sin(4x)=1 |
| | 2 | | 2 | |
Zastosuj to teraz do 1 wzoru ktory podal Adamm Najpierw rozwal ten nawias kwadratowy
22 paź 19:54
Soophie:
22 paź 19:55
Soophie: Mogłby ktoś rozpisać całe te 1
22 paź 20:09
Adamm: chcesz uzyskać dobry wynik z rozszerzenia?
dostać się na dobrą uczelnię?
to pracuj
może jeszcze dzisiaj ktoś ci to rozpisze, ale co będzie np. na maturze
22 paź 20:11
Soophie: bo mi nie wychodzi
22 paź 20:12
Adamm: tak samo będziesz mówić na maturze?
tu trzeba myśleć
myśl, przyjdzie ci jakiś pomysł
wszystko by to rozwiązać już masz
22 paź 20:14
5-latek: To wstaw do tego nawiasu za 1/2 i √3/2 to co napisalem i licz dalej
22 paź 20:26
Soophie: doszłam do (cos pi/3 * sinx + sin pi/3 * cosx) sin(4x)=1
22 paź 20:45
5-latek: No to czemu jest rowny ten nawias ? Patrz na wzor
22 paź 20:47
wiesiu: No i zastosuj wzór Adamma sin(x+y)=sin(x)cos(y)+sin(y)cos(x)
22 paź 20:48
Soophie: pomoze ktos ?
22 paź 20:48
Soophie: mam juz
22 paź 20:50
22 paź 20:50
wiesiu: No i w zasadzie to już jest rozwiązane
22 paź 20:54
Soophie: sin(x+pi/3)*sin(4x)=1
22 paź 20:55
5-latek: Skoro to juz masz to teraz albo
| | 1 | |
1) korzystasz ze wzoru sinα*sinβ= |
| [cos(α−β)−cos(α+β)] |
| | 2 | |
2 albo korzystasz z tweirdzenia
sinα*sinβ=1 ⇔sinα= sinβ=1 lub sinα= sinβ=−1
Wybor nalezy do Ciebie .
22 paź 20:57
Soophie: no ale dlaczego bo x=−pi/3 to jest przesuniecie wykresu sinx a potem sin(4x) . dobra czaje bo
nie rowna sie 1 a to mielismy wyjasnic ze nie ma rozwiazania bo nie jest równe 1 ?
22 paź 20:58
5-latek: Wiec probuj rozpisuj zawsze ktos sprawdzi .
22 paź 21:20
Soophie: jak mam sin(x+pi/3 )=1 to juz koniec i jeszcze sin4x=−1
22 paź 21:23
Soophie: to jest moje zastosowanie drugiego wzoru i nwm czy dobrze
22 paź 21:28
5-latek: 
jesli skorzystasz z tw to rownosc ta zachodzi wtedy i tylko wtedy gdy
sin(π/3+x)=1 i sin(4x)=1 lub sin(π/3+x)=−1 i sin(4x)=−1
Masz tutaj dwie koniunkcje (spojnik i)
Koniunkcja nr 1 jest prawdziwa gdy
π/3+x= π/2+2kπ i k∊C i x= π/8+0,5l π i l∊C ( to z rozwiazania rownia sin4x=1
Oba te rozwiazania musza zachodzic jednoczesnie zeby koniukcja byla prawdziwa
| | 1 | |
Po obliczeniach jednak dostaniesz ze |
| = l−4k (bo l i k sa calkowite co jest falszsem |
| | 12 | |
wiec konoiunkcja jest falszsywa
Tak samo teraz rozpatrz druga koniukcje (bedzie tez falszsywa
Wniosek Rownanie to nie ma rozwiazan
Teraz dobranoc
22 paź 21:42
Soophie: dobranoc i dziekuje
22 paź 21:43
5-latek: Analizuj to sobie . Ja zaraz ide spac bo rano do pracy ale moze jeszcze podpytaj kogos
22 paź 21:48
5-latek: jesli zrobione to teraz nr 2
Wzoruj sie na nr 1
23 paź 18:12
Soophie: dacie wskazowke do nr 2
24 paź 15:31
Soophie: mam sin(17x)+sinpi/3*cos(5x)+sin(5x)=0
24 paź 15:32
Soophie: pomoze ktos ?
24 paź 15:38
Soophie: ?
24 paź 20:02
Soophie: punkt 2 mogłby ktoś rozwiązac zebym przeanalizowała
24 paź 20:02
5-latek: Prosze chwile poczekac
24 paź 20:03
Soophie: ok
24 paź 20:03
5-latek: Po podzieleniu obu stron rownania przez 2 dostaniemy
| | √3 | | 1 | |
sin(17x)+ ( |
| cos(5x)+ |
| sin(5x))=0 |
| | 2 | | 2 | |
Teraz spojrz na to wyrazenie w naisie bylo podobne w zadaniu nr 1 i napisz ile to jest
(tylko to w nawiaie
Ale pospiesz sie troche gdyz ja dzisiaj nie bede dlugo na forum
24 paź 20:16
5-latek: Wiec nie przerobilas dokladnie tego 1 przykladu szkoda .
sin(17x)+ sin(pi/3+5x)=0
teraz wzor
| | α+β | | α−β | |
sinα+sinβ= 2sin( |
| )*cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
gdzie α= 17x i β= pi/3+5x
juz sobie samemu dzialac (dalej juz prosto
24 paź 20:44
5-latek: Na koniec taka uwaga
Jesli masz dodawanie a+b+c i masz to podzielic przez 2 to kazdy skladnik dzielisz przez dwa
To jest uwaga do zadania nr 2
Uwaga do zadania nr 1
jest tak
(a+b)c (lewa strona
Jesli mamy ti podzielic przez 2 to albo dzielim to co w nawiasie przez 2 albo dzielim c
przez 2
przyklad a=4 b=6 c=8
(4+6)*8= 80
(4+6)*4=40
W naszym zadaniu skorzystalismy z 1 sposobu zeby dostac wzor
Odpiszse jesli zobacze rozwiazanie(lub probe rozwiazania a nie tylko wolanie o pomoc . OK?
24 paź 21:01
Soophie: mam 17x=1 i sin(pi/3+5x)=1 lub sin17x=−1 i sin(pi/3+5x)=−1
24 paź 21:19
5-latek: 
Przecie przyrownujesz do zera to skad 1?
Pokaz swoje obliczenia
24 paź 21:46
5-latek: | | 17x+5x+pi/3 | | 17x−(pi/3+5x) | |
sin(17x)+sin(pi/3+5x)= 2*sin( |
| ) *cos( |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 22x+pi/3 | |
2sin |
| )*cos(U{12x−pi/3})=0 |
| | 2 | |
2sin(11x+pi/2)*cos(6x−pi/6)=0
Iloczyn dwoch licz =0 kiedy jeden z czynnikow =0
wiec
2sin(11x+pi/6)=0 lub cos(6x−pi/6)=0
T0 juz sobie rozwiaz
Dobranoc
24 paź 22:00
5-latek: W drugiej linijce przy cos ma byc podzielone przez 2 ale to oczywiste
24 paź 22:05