Pomoc przy koncowej fazie zadania z logarytmem
ask99: Dla jakich wartosci parametru m rowananie :
(log2 x)2+log2 x −1/2log2 x =m
nie ma rozwiazania ?
DOszedlem do :
(log2 x)2 + 1/2log2 x=m
i teraz
t=log2 x dla t∊R
i
t2+1/2t =m
Czy to dobry tok myslenia? co mam zrobic dalej jesli tak, prosze o pomoc
21 paź 22:01
Jerzy:
Najpierw zapisz to porządnie.
21 paź 22:05
ask99: Krok po kroku?
21 paź 22:08
ask99:
(log
2 X)
2 + log
2 X − 1/2log
2 X = m
(log
2 X)
2 + 1/2 log
2 X = m
t=log
2 X, t∊R
t
2+1/2t −m =0
21 paź 22:15