1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
+ | + . . . + | = | − | + | − | + ... | |||||||
1*2*3 | 2*3*4 | n(n+1)(n+2) | 1*2 | 2*3 | 2*3 | 3*4 |
1 | 1 | 1 | 1 | ||||
= | ( | − | ) | ||||
n(n+1)(n+2) | 2 | n(n+1) | (n+1)(n+2) |
1 | 1 | 1 | ||||
Sumę | + | + | + ... | |||
1*2 | 2*3 | 3*4 |
1 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
n(n+1) | n | n+1 |
1 | ||
Wyrażenie | trzeba przedstawić w takiej postaci , | |
n*(n+1)*(n+2) |
1 | A | B | |||
= | + | /*n*(n+1)*(n+2) | |||
n*(n+1)*(n+2) | n*(n+1) | (n+1)*(n+2) |
1 | 1 | |||
A= | i B=− | |||
2 | 2 |
1 | 1 | 1 | 1 | ||||
= | *[ | − | ] | ||||
n*(n+1)*(n+2) | 2 | n*(n+1) | (n+1)*(n+2) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |