potęgowanie
natalia: Sprawdź, czy x jest liczbą całkowitą:
x=((5
1/2+2)
1/2−(5
1/2−2)
−1/2)
2
robiliśmy to na lekcji i wyglądało to tak:
= (5
1/2+2)
1/2−2(5
1/2+2)
−1/2(5
1/2−2)
−1/2+(5
1/2−2)
−1= itd
Po prostu nie rozumiem skąd się to wzięło, bardzo proszę o wytłumaczenie
21 paź 21:28
natalia: Widzę, że jest tu zastosowany wzór skróconego mnożenia, ale nie rozumiem czemu, przecież nie ma
żadnego x
21 paź 21:32
Ajtek:
x masz po lewej stronie rownania

.
21 paź 21:35
5-latek: Inaczej mozemy to zapisac
Wiec nie moze byc ..... −2(5
1/2+2)
−1/2*(5
1/2−2)
−1/2 u Ciebie (wiec jakie sa
potegi ?
21 paź 21:49
Ajtek:
Cześć
małolatek, na samo rozpisanie nie patrzyłem. Ale teraz widzę, że są błędy

.
21 paź 21:53
5-latek: Witaj
Ajtek
21 paź 21:57