Pole trapezu
Julka: Trapez ABCD wpisano w okrąg, gdzie AB jest równoległe do CD. Ramie BC ma 2 cm.
Kąt DAB ma 45 st a ABD 30 st. Oblicz Pole trapezu
21 paź 20:48
5-latek:

Wedlug mnie brakuje czegos w tresci
21 paź 21:27
iteRacj@:
witaj 5−latku
źle zaznaczyłeś kąt 30o
21 paź 21:51
iteRacj@:
trapez wpisany w okrąg ma oś symetrii, więc jest równoramienny
21 paź 21:52
5-latek: Racja

dzisiaj sobie odpuszcze to zadanie
Nie chce mi sie liczyc juz . Jestem zmeczony (nie wiem czemu
21 paź 21:54
iteRacj@:
jutro też jest dzień, zadania poczekają
spokojnej nocy
21 paź 22:04
5-latek: dziekuje i Tobie rowniez życze dobrej nocy

Jutro moze jeszcze to sumowanie i dwumian Newtona .
21 paź 22:05
Mila:

1) W ΔAED:
|AE|=h
2h
2=4
h=
√2
2) W ΔDEB:
|EB|
2=(2
√2)
2−(
√2)
2=6
|EB|=
√6
a+b=|EB|=
√6
P=
√3
=====
21 paź 22:24
snz: |EB| nie będzie równe a+b/2 ?
21 paź 23:15
Mila:
Zaraz.
21 paź 23:20
Mila:
Zgadza się, moja pomyłka.
21 paź 23:24