Prawdopodobieństwo klasyczne
Bartu: Witam, może mi to ktoś wytłumaczyć ?
a) Z talii 24 kart losujemy bez zwracania trzy karty. oblicz prawdopodobienstwo wylosowania
samych asow.
b) Z talii 24 kart losujemy bez zwracania trzy karty. oblicz prawdopodobienstwo wylosowania
dwóch asów i króla.
c) Z talii 24 kart losujemy bez zwracania cztery karty. oblicz prawdopodobienstwo wylosowania
dwóch kierów, pika i trefla.
Wdług mnie
a) liczymy moc omegi ( 24 nad 3 ), bo losujemy 3 karty bez zwracania. Wychodzi 6072.
liczymy prawdopodobieństwo wylosowania 3 z 4 asów ( 4 nad 3 ), wychodzi 4.
Czyli prawdopodobieństwo wylosowania samych asów wynosi 4/6072 = 1/1518 ?
Natomiast coś mi się tu nie podoba, pomoże ktoś rozpisując rozwiązanie ?
21 paź 20:21
Ajtek:
Co się Tobie nie podoba

Sposób, czy wynik?
21 paź 21:03
Bartu: Wynik, po stronach patrzyłem i wychodził ludziom inny.. a jak inny wynik wychodzi, to sposób
też pewnie zły
21 paź 21:22
Ajtek:
No to pokombinuj tak:
Pierwszą kartę możesz wylosować na 24 sposoby, druga na... itd. Zatem |Ω|=..
Pierwszego asa możesz wylosować na 4 sposoby, drugiego na... itd. Zatem |A|=..
A z tego wynika, że P(A)=..
21 paź 21:31
Bartu: Twoim tokiem rozumowania wyszło mi 2412144, czyli 1506.
21 paź 21:41
Ajtek:
I co, też źle?
21 paź 21:41
Bartu: Nie mam pojęcia, bo nie mam do tego odpowiedzi

natomiast na forum też ludziom taki wynik
wychodził.
Czyli powinno być dobrze

można to jakoś rozwiązać za pomocą kombinacji bez powtórzeń ?
Niestety właśnie za pomocą kombinacji bez powtórzeń będę musiał to rozwiązywać na sprawdzianie
21 paź 21:45
Ajtek:
Wydaje mi się, że źle obliczyłeś moc |Ω|
21 paź 21:52
Bartu: 424 * 323 * 222 = 2412144 = 1506
ale chyba zabrakło mi jeszcze 121
To może..
424 * 323 * 222 * 121 = 24255024 = 110626
21 paź 22:20
Ajtek:
Losujesz 3 karty. 1/21 zbędna.
21 paź 22:26
Ajtek:
Wczesniejszy post dot. omegi. Miałem na mysli, że z symbolu Newtona mogłes źle wyliczyć.
21 paź 22:27
Mila:
1)
| | | | 1 | |
|Ω|= | = |
| *24*23*22=4*23*22 |
| | | 6 | |
A− wylosowano 3 asy
| | 4 | | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 4*23*22 | | 23*22 | | 506 | |
21 paź 22:28
Mila:
2)
|Ω|=4*23*22
A− wylosowano dwa asy i jednego króla
| | 6*4 | | 6 | | 3 | | 3 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 4*23*22 | | 23*22 | | 23*11 | | 253 | |
21 paź 22:32
Bartu: W takim razie wynik
b) 11012
c) 153542
jest okej ? Liczyłem w taki sposób :
b) 124 * 423 * 322
u1 − szansa na wylosowanie króla
u2 − szansa na wylosowanie pierwszego asa
u3 − szansa na wylosowanie drugiego asa
c) 624 * 523 * 622 * 621
u1 − szansa na wylosowanie pierwszego kiera
u2 − szansa na wylosowanie drugieo kiera
u3 − szansa na wylosowanie pika
u4 − szansa na wylosowanie trefla
21 paź 22:37
Bartu: Czyli źle.. okej

muszę jakoś pojąć twoje obliczenia Mila.
21 paź 22:38
Ajtek:
Witaj
Mila
21 paź 22:44
Bartu: Moc A rozumiem, że z 4 kart losujemy 2 asy, czyli 4 nad 2 i jednego króla dlatego 4, bo 4 nad
1.
Chyba czaje

Ale dlaczego tym razem nie wyszło sposobem poleconym przez Ajtka ..
21 paź 22:48
Bartu: Niepotrzebnie spamuje, ale widzę dzięki wam jak dużo błędów popełniam .. w przykładzie b u1
powinno być 4/24
21 paź 22:49
Mila:
Dobry wieczór
Ajtku
Bartu, dobrze myślałeś, masz błędy rachunkowe.
Oblicz (c)
21 paź 22:54
Ajtek:
Nie spamujesz, tylko dopytujesz. To Twój wątek, a my staramy się pomóc

.
21 paź 22:54
Mila:
Bartu
| | | | | |
Symbol Newtona dla | i | , możesz szybko policzyć z wzorów: |
| | | |
| | 1 | |
= |
| *n*(n−1)*(n−3) zaoszczędzisz czas i unikniesz pomyłek |
| | 6 | |
i podstawiaj iloczyny do wzoru na P(A) , bo na ogół coś się uprości.
21 paź 22:58
Bartu: Zawsze mi wychodzi inny wynik.. np.
Z talii 24 kart losujemy bez zwracania 4 karty :
wynik a)
A − losujemy dwa kiery, pika i trefla
| | | | | | | |
|A| = | * | * | = 15 * 36 = 540 |
| | | | |
P(A)=
54010626
gdzie :
N1 − szansa na wylosowanie 2 kierów
N2 − szansa na wylosowanie pika
N3 − szansa na wylosowanie trefla
wynik b)
B − losujemy dwa kiery, pika i trefla
| | | | | | | | | |
|B| = | * | * | * | = 30 * 36 = 1080 |
| | | | | |
P(B) =
108010626
gdzie :
N1 − szansa na wylosowanie 1−go kiera z 6 możliwych
N2 − szansa na wylosowanie 2−go kiera z 5 możliwych
N3 − szansa na wylosowanie pika
N4 − szansa na wylosowanie trefla
I zgaduje, że oba wyniki są złe.. Co jest z moim myśleniem źle ?
22 paź 13:42
Jerzy:
Pierwszy sposób jest poprawny, bo konsekwentnie liczysz kombinacje, czyli nie interesuje cię
kolejność losowania.
W drugim przypadku jesteś niekonsekwentny, bo zapis 6*5 uwzględnia kolejność.
22 paź 13:56
Bartu: Okej, dziękuję bardzo !
22 paź 13:59
Jerzy:
Drugi byłby też poprawny, gdybyś Ω liczyl jako: 24*23*22*21
22 paź 14:02