Ciąg arytmetyczny
Adamm: Oblicz wzór ogólny ciągu arytmetycznego oraz sumę pierwszych 10 początkowych wyrazów
a1+a2+a3=18, a1
2+a2
2+a3
2=116
Proszę o pomoc, próbowałem to zrobić w taki sposób, że zapisałem ciągi jako sumę 3 wyrazów,
zrobiłem układ równań i próbowałem z delty ale niestety delta nie wyszła zbyt fajna...
21 paź 19:25
3Silnia&6: podstaw
a1 = a2 − r
a3 = a2 + r
21 paź 19:32
5-latek: a1+a1+r+a1+2r=18
3a1+3r=18
a1+r=6
a1= 6−r
wstawaim do drugiego
(6−r)2+(6−r+r)2+(6−r+2r)2= 116
21 paź 19:33
Adamm: dzięki
21 paź 19:41
Adamm: Dla sprawdzenia :
a1 = 4 ?
r=2 ?
21 paź 20:04
5-latek: 4+6+8= ....
21 paź 20:07