Czy poniższa struktura jest grupą?
Milan: Czy poniższa struktura jest grupą?
a) X = {f: R −−> R : f(x) = ax} z działaniem dodawania funkcji
b) X = {f: R −−> R : f(x) = ax a jest różne od 0} z działaniem mnożenia funkcji
Pierwsze jest grupą drugie nie, ponieważ nie jest to działanie wewnętrzne. Czy mógłby ktoś mi
wytłumaczyć dlaczego tak jest?
21 paź 18:57
Adamm: a) ax+bx=(a+b)x <− należy do tego zbioru
i to jest izomorficzne z dodawaniem liczb rzeczywistych, zobacz
b) ax*bx=abx2 <− takiej funkcji w zbiorze nie mamy
21 paź 19:02
Milan: Dzięki za odpowiedź, a mógłbyś jeszcze powiedzieć jak rozpoznawać, że funkcja jest
izomorficzna?
21 paź 19:09
Adamm: grupy są izomorficzne ....
21 paź 19:10
Milan: przepraszam chciałem napisać struktura
21 paź 19:14
Adamm: ax+bx=(a+b)x
przecież to dokładnie to samo, tylko dodajesz x na końcu
21 paź 19:15