dowód ciagi
maxim: Mam problem nijak nie wiem jak się zabrac do dwóch zadań. Zresztą ledwo co załapałem ciągi i
taki gniot jak dla mnie.
1.W trójkacie długosci boków wynosza a,b,c udowodnij, ze a*c=6Rr
2.Suma n początkowych wyrazów ciągu wynosi Sn=n2−3n, udowodnij, że to jest ciąg arytmetyczny.
21 paź 18:28
5-latek: Zadanie nr 2
an= Sn−Sn−1
an+1−an= stala
21 paź 18:32
maxim: Kurcze dzięki jakie oczywiste. A pierwsze nie bardzo wiem czy to R i r to ma dotyczy okręgu
wpisanego i opisanego czy chodzi o r jako różnicę−kompletna ściana
21 paź 18:59
iteRacj@: zwykle R − promień okręgu opisanego na Δ
r − promień okręgu wpisanego w Δ
nie brakuje czegoś w treści?
czy długości boków tworzą ciąg? jaki? jaki to trójkąt? prostokątny?
za mało wiadomo żeby coś liczyć
21 paź 19:05
maxim: tworza ciag, al nie wiadomo jaki
21 paź 19:40
5-latek: Wiec nie ma co zmyslac
Musi byc podany jaki jesli masz od kogos to zadanie to zadzwon do tego kogos niech poda
dokladna tresc
ja podejrzewam trojkat prostokatny (ale mnie mnie to robic
21 paź 19:51
maxim: kurcze przepraszam oczywiscie prostokatny
21 paź 20:08
5-latek: To zbieraj fakty dotyczace tego trojkata
np c= 2R
Jest jeszcze troche
Zauawazyc z eskoro mam udowodnic a*c= 6Rr i mam z ec=2R to a musi byc rowne 3r
21 paź 20:27
maxim: kurde zapomnialem o tym wzorze na r ehh pustka w głowie była tylko nie bardzo wiem skad wzialeś
że a=3r ?
to ze c=2R to wiem, ale skąd a=3r ?
21 paź 20:49
maxim: wiem skąd to wziąłeś, ale czy jest to poprawne ? my przeciez mamy udowodnic to że ac=6Rr a ty
z tego skorzystałeś to chyba nie jest dobrze ?
21 paź 20:52
maxim: ja chyba musze to wykazac że ma byc ac=6Rr, a nie traktowac to jako jedna daną, ale mądry to
super nie jestem, ale facet na matmie tlumaczy że tak nie można brać sobie danych z
dowodu.Moze cos zle zrozumiałem ?
21 paź 20:54
5-latek: Nie nie . Ty masz do tego doprowadzic zeby a=3r
To nie tak szybko
21 paź 20:55
maxim: no własnie, czyli dobrze kumam tylko pomysu brak, cos z pitagorasa próbuje
21 paź 20:57
maxim: rozpisać przyprostokątne jako r i (a−r) drugą jako r i (b−r) ?
21 paź 21:03
maxim: dzięki za pomoc, ale brak mi pomysłu jak to dziadostwo rozwiązac−wymiekłem,
21 paź 21:11
Mila:
Skontaktuj się z kolegą (koleżanką) i podaj treść zadania.
21 paź 21:12
maxim: ok, facet podyktował już naodchodne, moze cos zle napisalem.
21 paź 21:14