Pochodna funkcji zlozonej
Zielony: Pochodna która nie daje mi spokoju

mianowicie pochodna funkcji złożonej (tak sądzę)
Liczę po kolei: y=arccos 1/
√x
(arcosx)' =−1/
√1−x2
(1/
√x)'=( 1/x
0,5)'=(x
−0,5)'=−1/2x
−3/2
No to jadę dalej:
y'=−1/
√1−(1/pierwiastek 2st. z x)2 * −1/2x
(−3/2) = −1/1−(1/
√X) * −1/2
√x3 i dalej nie
wiem jak to uporządkować aby wyszlo mi 1/2x
√x−1
Maturę miałem dwa lata temu i ciężko mi teraz idą takie rzeczy na bieżąco
21 paź 17:18
iteRacj@: dobrze policzone, daje się przekształcić do tej ostatniej postaci
zaraz spróbuje to wpisać w ułamkach, żeby było widać
21 paź 17:47
Asia: Ok
21 paź 17:49
5-latek: Wiec jednak
Zielona
21 paź 17:50
'Leszek: | −1 | |
y ' = |
| * ( 1/√x ) ' = ..... |
| √ 1 − (1/x) | |
21 paź 17:51
iteRacj@: założenia x>0
| 1 | |
−1≤ |
| ≤ 1 stąd 0 < x ≤ 1 |
| √x | |
poddaje się nie dam rady tego wpisać
sam mianownik wygląda tak
| x−1 | | x−1 | |
2*√1−1 √x2* 3√x2 = 2* √ |
| * 3√x2 = 2*√ |
| * √x * x |
| x | | x | |
= 2*
√x−1* x
nie wiem, czy coś z tego widać
21 paź 18:08