Pochodne
Zielony: Cześć, jestem w trakcie rozwiązywania jednej pochodnej i stanąłem w pewnym momencie
y=(3x
2−6)sinx−(x
3−6x)cosx
y=sinx(3x
2−6)−cosx(x
3−6x)
y'=cos(3x
2−6)*(6x)+sin(x
3−6x)(3x
2−6)
I nie wiem jak to uporządkować tak aby wyszło x
3*sinx
Proszę o szczegółowe wytłumaczenie i mimo że proste jak drut o nie hejtowanie że powinienem to
wiedzieć bo te forum jest chyba po to aby się nauczyć a nie do wysmiewania się
21 paź 15:51
iteRacj@: masz źle policzoną pochodną, dlatego nie dostajesz poprawnego wyniku
do policzenia jest pochodna różnicy iloczynów! policz jeszcze raz
21 paź 16:17
iteRacj@: źle wyliczyłeś pochodne iloczynów
21 paź 16:19
iteRacj@: pochodna pierwszego iloczynu
[(3x2−6)*sinx]' = 6x*sinx + cosx * (3x2 −6)
21 paź 16:23
iteRacj@: pochodna drugiego iloczynu
[(x3−6x)*cosx]' = (3x2 −6)* cosx * + (− sinx)* (x3 −6x)
odejmij je od siebie i masz wynik
21 paź 16:26
5-latek: Zielony pisze na koncu cos o zeby sie nauczyc ale i tak ma w 5 literach to co sie do niego
pisze.
Trudno rozmamwiac samemu ze soba
Dzien dobry
iteRacjo
21 paź 16:46
iteRacj@:
witaj!
liczenie pochodnych to taka frajda

, że można je liczyć tak po prostu, dla siebie
21 paź 16:49
Zielony: Dziękuję bardzo za pomoc!

Myślałem że to pochodna funkcji złożonej stąd problem. Już
obliczylem i wynik się zgadza
21 paź 16:49
iteRacj@: cieszę się że się wyjaśniło
21 paź 16:50
Zielony: Ja mam w 5 literach? Kiedy? Coś złego jest w liczeniu reszty zadań przez te 20 zanim ktoś się
zainteresuje wątkiem na forum? Czyli mam tu siedzieć i odświezac co sekundę aż Pan szanowny
5−latek raczy spojrzeć
21 paź 16:53
5-latek: A widzisz Zielony .
Gdyby nie moj post to pewnie bys tak szybko nie spojrzal . {Powodzenia w liczeniu pochodnych
21 paź 16:57
Zielony: Nie

poprostu skończyłem jedno zadanie i postanowiłem wrócić do punktów których nie umiałem
rozwiązać xD ale dzięki rzeczywiście są bardzo przyjemne w liczeniu
21 paź 17:03
5-latek: Musze wracac do swojego zadania ale zacznij moze liczyc z pochodnej lofgarytmicznej
Tam niektore juz nie sa takie latwe i przyjemne

Oblicz pochodne
| | a | | b | | t | |
h(t)= ( |
| )t( |
| )a*( |
| )b gdzie a>0 b>0 |
| | b | | t | | a | |
r(x)= (sinx)
tgx
p(z)= (arctgz)
sinz√z ten pierwiastek z z jest w potedze (nie umiem tego zapisac
21 paź 17:13
Zielony: Ojej to chyba dla mnie za duże wyzwanie o.o wiesz mój nick zielony to nie z przypadku
21 paź 17:20
Zielony: Ja na razie to takie podstawy podstaw próbuje robić ale zapisze sobie na pewno do tego wrócę
jak już ogarnę w miarę temat
21 paź 17:21
iteRacj@:
Zielony to przyda Ci się jeszcze jedno wyjaśnienie
na początku zmieniłeś kolejność w mnożeniu i zapisałeś swój przykład tak:
y=sinx(3x2−6)−cosx(x3−6x)
to nadal jest mnożenie
y = sinx*(3x2−6)−cosx*(x3−6x) i trzeba korzystać ze wzoru na pochodną iloczynu
funkcja złożona wyglądałaby tak
y = sin[x*(3x2−6)]−cos[x*(x3−6x)] i dopiero wtedy trzeba stosować wzór na pochodną f.złożonej
21 paź 17:35