granica
Lolek13: oblicz granice
lim √x2−4x−2 x−−>2+
wg mnie powinno być 0 bo gora bedzie 0 i dol bedzie 0 (jednakze granica istnieje bo
2+−2=bardzo maly numer ale
rozny od 0
lim √x2+2x − √x2+2x (x−−>∞)
wyciagnalem tutaj przed pierwiastki x i wszylo mi ze bede mnozyc nieskkonczonosc przez 0, czyli
=0,
moglibyscie mnie poprawic jesli sie myle?
21 paź 15:50
Jerzy:
| | 0 | |
Masz symbol nieoznaczony : |
| , więc możesz zastosować regułę H |
| | 0 | |
21 paź 15:52
Lolek13: w pierwszym przykladzie po zastosowaniu H wychodzi mi
x√x2−4
czyli wychodzi 2/bardzo mala dodatnia liczbe czyli +∞?
czy przyklad 2 jest dobrze zrobiony? wychodzi 0?
21 paź 16:23
Mila:
W drugim przecież zredukuje się, pod pierwiastkiem masz takie same wyrażenia.
f(x)=0
21 paź 17:47