Okresowość
Cyder: Mam zbadać okresowość funkcji f(x) = sin2 x
sin2(x+T) = sin2 x, T≠0
sin2(x+T) − sin2 x = 0
[sin(x+T) + sin x] * [sin(x+T) − sinx] = 0
sin(x+T) = −sin x ∨ sin(x+T) = sin x
Tyle zrobiłem,
dobrze? Jak tak to co dalej?
21 paź 15:23
Adamm: dobrze
sin(x+T)=sin(−x) lub sin(x+T)=sinx
x+T=−x+2kπ lub x+T=π+x+2kπ lub x+T=x+2kπ lub x+T=π−x+2kπ
rozwiązania gdzie T jest zależne od x odrzucamy
T=π+2kπ lub T=2kπ
innymi słowy
T=kπ
czyli funkcja jest okresowa, o okresie podstawowym T0=π
21 paź 15:28
Cyder: Mógłbym prosić o wytłumaczenie jeszcze tego
x+T = π + x + 2kπ
oraz
x+T= π −x+2kπ
Skąd tutaj π się wzięło?
21 paź 15:39