Udowodnij, że p{5} - p{2} jest liczbą niewymierną.
kubston20004: Udowodnij, że √5 − √2 jest liczbą niewymierną (dowód niewprost).
21 paź 14:52
Adamm: załóżmy że √5−√2 jest wymierne
wtedy
(x−√5+√2)(x+√5−√2)=x2−(√5−√2)2=x2−7+2√10
(x2−7+2√10)(x2−7−2√10)=(x2−7)2−40=x4−14x2+9
f(x)=x4−14x2+9
f(1)=f(−1)=−4
f(3)=f(−3)=−36
f(9)=f(−9)=5436
wielomian nie ma pierwiastków wymiernych, ale √5−√2 jest jego pierwiastkiem
sprzeczność
21 paź 15:09
kubston20004: Czy mógłbyś wytłumaczyć skąd się bierze (x−√5+√2)(x+√5−√2)?
21 paź 15:45
kubston20004: Proszę?
21 paź 16:00
5-latek: wtedy √5−√2 bedzie pierwiastkiem wielominu
x2−(√5−√2)2 = (x+√5−√2)(x−√5+√2)
a2−b2= (a+b)(a−b)
21 paź 16:05