α | α | α | α | α | α | |||||||
cos2( | ) + sin2( | ) + cos2( | ) − sin2( | ) + i2sin( | )cos( | ) | ||||||
2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
α | α | α | α | α | α | |||||||
= 2cos2( | ) + i2sin( | )cos( | ) = 2cos( | )[ cos( | ) + isin( | )] | ||||||
2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| ||||||||
=(1 +eiπ/8)40=(eiπ/8+1)40=∑k=040 | eikπ/8=... | |||||||
b | ||
tgφ= | . | |
a |
sinα | π | |||
tgφ= | , α= | . | ||
1+cosα | 8 |
sinα | |
= | |
1+cosα |
| |||||||||||||||||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||||||||||||||||
|
|
| α | ||||||||||||||||||||||||||||
= | = | = tg | . | |||||||||||||||||||||||||||
|
| 2 |
sinα | α | |||
= tg | . | |||
1+cosα | 2 |
π | ||
tgφ=tg | , | |
16 |
π | π | |||
z=|z|(cosφ+isinφ) = |z|(cos | +isin | ), | ||
16 | 16 |
π | ||
|z|2 = (1+cosα)2+sin2α = 1+2cosα+cos2α+sin2α = 2(1+cosα)=2(1+cos | ). | |
8 |
π | ||
Zajrzeć do tabeli wartości niektórych kątów, ile to jest cos | , i wszystko już mamy (to | |
8 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |