kongruencja
Mniz:
Czy ktoś może mi wytłumaczyć skąd się wzięło 2K w drugiej linijce rozwiązania?
X ≡ −2(mod 5)
X ≡ 1(mod 7)
Układ ten ma rozwiązanie, bo NWD(5, 7) = 1. Z pierwszej kongruencji układu X
jest postaci X = 7k + 1. Zatem
7k + 1 ≡ −2(mod 5)
2k ≡ −3(mod 5)
2k ≡ 2(mod 5)
k ≡ 1(mod 5)
Stąd k jest postaci k = 5l + 1. Wstawiając, to do X = 7k + 1 dostajemy, że
X = 35l + 7 + 1 = 35l + 8. Ostatecznie X ≡ 8(mod 35).
21 paź 13:54
Mniz: Ok, juz nieważne.
21 paź 13:59
Adamm: x ≡5 3
x ≡7 1
prościej
1, 8, 15, 22, 29 to możliwe reszty z dzielenia przez 35
uwzględniając x ≡5 3 mamy
x ≡35 8
21 paź 14:32