Ile jest relacji symetrycznych?
MysteriousCore: Ile jest takich relacji symetrycznych, które zawierają podzbiór
P={(a,a), (a,b), (d,d), (d,c), (e,f)}
Główny zbiór X={a,b,c,d,e,f,g}
I teraz czy dobrze myśle:
Łącza ilość relacji symetrycznych 2(72+7)/2
Natomiast jeśli uwzględniamy te miejsca, które są w P to mamy tyle?
(2(72−7)/2−22)*25
21 paź 13:50
Pytający:
2(72+7)/2=228 // wszystkie możliwe relacje symetryczne
2(72+7)/2−1=227 // wszystkie niezawierające podzbioru {(a,a)} = wszystkie niezawierające
podzbioru {(a,b)} = wszystkie niezawierające podzbioru {(a,b),(b,a)} itp.
2(72+7)/2−5=223 // wszystkie niezawierające podzbioru P={(a,a), (a,b), (d,d), (d,c),
(e,f)}
228−223=31*223 // wszystkie zawierające podzbiór P={(a,a), (a,b), (d,d), (d,c), (e,f)}
21 paź 15:01