logarytmy pytanie
ask99: Witam czy:
log2 X + 2log4 X = log2 X +log4
1/2 X = log2 X+log2 X
czyli
2log2 X
i jesli 2 sprzed logarytmy damy do potegi X to wtedy
log2 X
2 ?
Czy popelnilem blad?
log2 X
2=2log2 X

?
21 paź 13:35
Jerzy:
| | 1 | |
log2x + 2log4x = log2x + |
| *2log2x = 2 log2x |
| | 2 | |
21 paź 13:37
Jerzy:
| | 1 | |
Korzystamy ze wzoru: loganb = |
| logab |
| | n | |
21 paź 13:41
ask99: ale korzystajac z kolejnego wzoru : liczba z przed logarytmu idzie do potegi liczby
logarytmowanej
nasz wynik: 2log
2 X = log
2 X
2
21 paź 13:49
ask99: Chodzi o ten wzor :
k loga x = loga xk
21 paź 13:50
Ariel: To dalej masz
log4x2= 0,5log2x2= 2*0,5log2x
Zalezy jak postac chcesz otrzymac
21 paź 13:53
ask99: dlaczego korzystając z ww. wzoru 2log
2 x ma zmienic potege logarytmu? Dwojka idzie po prostu
do potegi X

i wychodzi log
2 X
2
21 paź 14:03
Jerzy:
Oczywiście, 2log2x = log2x2
21 paź 14:06
Ariel: no dobrze ale masz logarytmy o innych podstawach
21 paź 14:11
ask99: z 2log4 X otrzymalem log2 x, 2 sprzed log poszla jako 1/2 do potegi logarytmu, Jerzy podal
wzor
21 paź 14:20
ask99: moje zadanie to: Dla jakiej wartosci parametru m
log2 x + 2log4 x − log2 √x =m
nie ma rozwiązania?
Wiec:
log2 x + 2log4 x − log2 √x =m
log2x + log2 x − log2 √x=m
2log2x − log2 √x=m
2 log2x − 1/2 log2 x=m
3/2 log2 x =m
Czy jest to dobrze policzone? Oczywiscie to nie koniec zadania.
21 paź 14:24
Jerzy:
| | 1 | | logab | |
Wzór: loganb = |
| logab wynika z: logan = |
| = |
| | n | | logaann | |
21 paź 14:24
Ariel: Od poczatku
log
2x+2log
4x dla x>0
| | 1 | | 1 | |
log2x+log4x2= log2x+log22x2= log2x+ |
| log2x2= log2x+2* |
| log2x= |
| | 2 | | 2 | |
log
2x+log
2x= 2log
2x= log
2x
2
Napisalem ci ze mozesz tutaj sie bawic jak chcesz
| | 1 | |
albo log2x+ |
| log2x2= log2x+log2(x2)1/2= log2x+log2√x2= log2x+log2|x| |
| | 2 | |
ale x>0 to |x|=x
dalej
log
2x+log
2x= log
2(x*x)= log
2x
2= 2log
2x
21 paź 14:24
Ariel: W sumie inne zadanie .
21 paź 14:26
Jerzy:
Tak, dobrze.
21 paź 14:27
Jerzy:
| | 2 | |
Pytanie: kiedy log2x = |
| m nie ma rozwiazania ? |
| | 3 | |
21 paź 14:28
ask99: czyli
log2 x(32)=m
21 paź 14:29
Jerzy:
Po co ? Patrz wyżej.
21 paź 14:30
ask99: aa tak 3/2 ida jako odwrotnosc do m
21 paź 14:30
Jerzy:
No i ... odpowiedź ?
21 paź 14:31
ask99: tak, nie odswiezylem strony bo probowalem wpisac 3/2 jako potege X

oczywiscie
bez potrzeby jak widac
21 paź 14:31
ask99: ciągle mysle, moze na cos wpadne,
...
gdy x bedzie < 0
21 paź 14:37
Jerzy:
Nie ma takiego m.
21 paź 14:38
ask99: nie, zle chyba poszedlem, przeciez chodzi o m
dla m=0 ?
21 paź 14:38
ask99: ok już rozumiem w 100%, dziękuje, nie ma takiego m to poprawna odpowiedz !
uczę sie na błędach
21 paź 14:44