Wyznacz wartości parametru "m"
sose: 2x2 −2(m−1)x−1=0
Wyznacz wartości parametru "m", dla których równanie ma dwa rozwiązania takie, że suma
ich kwadratów jest najmniejsza
21 paź 13:28
Jerzy:
1) Δ > 0
2) f(m) = x12 + x22 = ( x1 + x2)2 − 2x1x2 ... i szukasz mimimum tej funkcji.
21 paź 13:31
Jerzy:
Dla ustalenia f(m) korzystasz ze wzorów Viete'a oczywiście.
21 paź 13:31
sose: A co zrobić, gdy po wyliczeniu x12 + x22 Δ wychodzi ujemna?
21 paź 13:47
Jerzy:
Szukasz najmniejszej wartości funkcji f(m) , czyli Δ dla tej funkcji jest bez znaczenia.
21 paź 14:00
sose: dzięki
21 paź 14:05