Przekształcenie wyrażenia
mario: Przekształcenie wyrażenia:
Mam z wykładów zapisane takie dwa dziwne przekształcenia, których nie rozumiem... Czy one są
poprawne?
a)
√2/2 * e
−*i*π*1912 =
√2/2 * e
i*π*512 ... nie rozumiem dlaczego zniknął
minus w wykładniku potęgi i z 19/12 zrobiło się 5/12?
b) cos(7/8π) = cos(π−1/8π) = −cos(1/8π)
Czy mógłby mi ktoś przekształcenia te wyjaśnić?
Z góry dziękuję
21 paź 11:08
Adamm: a) eix jest okresowa o 2π
b) wzory redukcyjne
21 paź 11:10
mario: tak samo jak:
e
−17/12π nagle zamienia się w e
7/12π i też nie wiem skąd
21 paź 11:14
mario: Adamm dzięki za odpowiedź ale nie bardzo rozumiem...
Czy mógłbyś jaśniej troszkę? Wiem, że jak bym miał np. 30/12*π w wykładniku potęgi to ponieważ
okres jest 2π to mógłbym to zamienić na 1/2π
ale w 19/12 nie mogę znaleźć 2π
21 paź 11:17
Jerzy:
24 −17 = 7
21 paź 11:18
Jerzy:
2π − 19/12π = 24/12π − 19/12π = 5/12π
21 paź 11:20
mario: ok a pkt b) z wzorami redukcyjnymi już ogarnałem

dziękuję
21 paź 11:21