Kongruencja
Mniz: Proszę mi powiedzieć, czy idę dobrym tokiem myślenia:
Wyznacz reszty z dzielenia liczby:
a) 15231 przez 6
b) 208208 przez 23
a) Wyznaczam resztę z dzielenia 231/6= 38 r. 3
Wyznaczam resztę dzielenia 32 przez 6= 1 r. 3
A więc: (32)125= 3230=(1 mod 3)*6 = 6 mod 3
b)208/23=9 r.1
(12)104=9 mod 23
21 paź 10:31
jc: Nie rozumiem Twojego rozwiązania.
3 = 32 (mod 6)
Wniosek. 3n = 3 (mod 6), n=1,2,3,...
15 = 3 (mod 6)
15231 = 3231 = 3 (mod 6)
szukana reszta = 3.
230 = 23 (mod 23)
208 = 230 − 22 = 23 −22 = 1 (mod 23)
208208 = 1 (mod 23)
szukana reszta = 1
21 paź 10:48
Adamm: nie rozumiem tego co napisałeś/łaś
a dokładnie części po "A więc:"
więc napiszę to po swojemu
a)
15231≡3 0 (jest podzielne przez 3)
15231≡2 1 (jest nieparzyste)
reszta przez 6 może być równa (z tego że dzieli się przez 3)
0 lub 3
ale musi dawać resztę 1 z dzielenia przez 2
więc wynosi 3
b)
208≡231
zatem
208208≡23 1
więc reszta wynosi 1
21 paź 10:50
Mniz: A, ok, teraz rozumiem. Dzięki wielkie, coś pochrzaniłam.
21 paź 10:56