Oblicz granice x->4
lala: x3−4xx2−x−12
rozłożyłam to i wyszło x(x−2)(x+2)(x−4)(x+3)
i co teraz? x−−>4
20 paź 23:08
iteRacj@: teraz musisz policzyć granice jednostronne x→ 4− i x→ 4+
20 paź 23:28
lala: 480 = +∞ przy 4−
a −∞ przy 4+
tak?
20 paź 23:32
lala: Czy to oznacza, że granica nie istnieje?
20 paź 23:33
iteRacj@: lim x→ 4− f(x) = −∞
dobrze podstawiłaś za x cztery, w liczniku otrzymasz 48, ale w mianowniku 0− czyli granica
−∞
20 paź 23:36
lala: A przy x→4+ granica będzie +∞
I wtedy granice są inne, czyli granica nie istnieje?
20 paź 23:39
iteRacj@: lim x→ 4+ f(x) = +∞
musisz podstawić za x cztery, w liczniku otrzymasz 48, mianowniku 0+
istnieją granice niewłaściwe to oznacza że funkcja ma asymptotę pionową obustronną x =4
20 paź 23:39
iteRacj@:
żeby nie było wątpliwości przy liczeniu granicy, czy w mianowniku jest 0− czy 0+, możesz
naszkicować wykres funkcji kwadratowej z mianownika i sprawdzić, jakie wartości przyjmuje dla
x→ 4− a jakie dla x→ 4+
20 paź 23:57
iteRacj@: w punkcie x = 4 granice jednostronne są różne, więc granica nie istnieje
21 paź 08:31