.
!!!: liczba punktow wspolnych okregu o rownaniu (x+3)2+(y−1)62=9 z osiami ukladu wspolrzednych ile
jest rowna?
29 sty 14:12
aska: na pewno dobrz enapisane?
29 sty 14:12
aska: a chy7ba widze ze Ci sie zle napcisnelo hehe
29 sty 14:13
aska: (x+3)2+(y−1)2=9?
29 sty 14:13
!!!: tak rzeczywiscie moj blad... powinno byc bez 62... sorki
29 sty 14:14
!!!: tak rzeczywiscie moj blad... powinno byc bez 62... sorki
29 sty 14:15
aska: hmm nei wiesz jak wyznaczyc z takiego rownania srodek okregu i jego promien

?
29 sty 14:16
mela:
(x−a)2 +(y−b)2=r2 S(a,b)
to:
S( −3,1) r= 3
29 sty 14:18
aska: to co w pierwszym nawiasie czyli 3 zmieniasz znak na przeciwny czyli −3 i to samow drugim jest
−1 zmieniasz na 1 czyli srodek tego okregu jest w punkcie S(−3,1)
29 sty 14:18
aska: to co jest po prawej czyli 9 to kwadrat Twojego promienia czyli jak spierwiastkujesz ta 9 to
wyjdzie Ci 3 i to jest Twoj promien sprobuj sobie narysowac i zobacz ile masz punktow
przechodzacych przez osi ukladu lub os
29 sty 14:20
Godzio: można narysować tak jak
aśka poweidziała lub wyznaczyć

Punkty wspólne :
A(x,0) −> z osią OX
B(0,y) −> z osią OY
podstawiamy do danego równania dane punkty
(x+3)
2 + (0−1)
2=9
x
2 + 6x +9 +1 = 9
x
2 + 6x +1 = 0
Δ=32 > 0 więc
istnieją 2 punkty przecięcia z OX
analoginie można wyznaczyć punkty przecięcia z OY
29 sty 14:24
aska: nawet nei wiedizalam ze tak mozna hehe
29 sty 15:00