asymptoty
Alicja: Czy asymptota pionowa istnieje tylko wtedy jeśli wychodzi +∞ lub −∞ albo obie razem?
20 paź 21:31
Jack:
Dla asymptoty pionowej:
Jesli liczysz w punkcie nie nalezacym do dziedziny to te nieskonczonosci oznaczaja czy jest to
asymptota lewo czy prawo czy obustronna.
Np. Rozpatrzmy funkcje
| | 1 | | 1 | |
lim |
| = |
| = ∞ (wniosek: na pewno jest asymptota prawostronna) |
| | x | | 0+ | |
x−>0
+
| | 1 | | 1 | |
lim |
| = |
| = − ∞ (wniosek: mamy rowniez asymptote lewostronna) |
| | x | | 0− | |
x−>0
−
Zatem wniosek asymptota w x=0 jest obustronna
Natomiast jesli liczymy asymptote pozioma to sprawdzamy czy w granicy wyszla liczba rozna od ±
∞
20 paź 22:04
Adamm: asymptotę pionową lewostronną w punkcie x0 mamy wtedy gdy
limx→x0− f(x) = ∞ lub limx→x0− f(x) = −∞
prawostronną gdy
limx→x0+ f(x) = ∞ lub limx→x0+ f(x) = −∞
gdy w punkcie x0 mamy obie asymptoty, zarówno lewostronną jak i prawostronną,
to mówimy że mamy tam asymptotę pionową
20 paź 22:06
Alicja: Czyli jak mi wyjdzie w punkcie nienależącym do D wynik 0 to oznacza, że asymptota pozioma nie
istnieje?
20 paź 22:11
iteRacj@: to oznacza że w tym punkcie nie istnieje asymptota pionowa
20 paź 23:12