zadanka
Fight: Witam,
na kolacje zadanko

Wykaż, że liczba 3
n −2
n + 3
n+2 − 2
n+2
20 paź 21:00
Fight: jest podzielna przez 5 neN
20 paź 21:01
'Leszek: Zamiast kolacji zjadles polecenie zadania ? ?
20 paź 21:01
Fight: Nie, ależ skąd polecenie jest całe
20 paź 21:11
Eta:
3n(1+9)−2n(1+4) = 5(2*3n−2n)= 5k , k=2*3n−2n ∊N
20 paź 21:12
Eta:
Smacznego ...
20 paź 21:13
'Leszek: Dopiero teraz jak dopisales polecenie !
3n − 2n + 3n+2 − 2n+2 = 3n ( 1+9) − 2n (1+4)= 10*3n − 5*2n =
= 5*[ 2*3n − 2n ]
20 paź 21:17