Rozwiąż równanie
Daniel: Rozwiąż równanie:
x3−2x2−x−6=0
oraz
x4−2x3+x2−2x=0
20 paź 19:04
the foxi: Zastosuj twierdzenie o pierwiastkach wymiernych, a dodatkowo w b) wyciągnij x przed nawias.
20 paź 19:12
the foxi: I, oczywiście, podziel dane wielomiany przez dwumian (x−a), gdzie a jest pierwiastkiem.
20 paź 19:13
'Leszek: Drugie rownanie : x3 ( x−2) + x(x−2) = 0⇔ (x−2)(x2 +1)*x = 0 ⇒ x 2 lub x = 0
20 paź 19:14
'Leszek: W pierwszym rownaniu pierwiastkiem jest x = 3 , dalej zrob jak pokazal @the foxi , powodzenia !
20 paź 19:19
Daniel: Nie rozpatrywałem dla 3

dzieki
20 paź 19:20
Hajtowy:
b) x
3(x−2)+x(x−2)=0
(x
3+x)(x−2)=0
Miejsca zerowe:
x
3+x=0 x−2=0
x(x
2+1)=0 x=2
Końcowe rozwiązanie:
x=0
x=2
Umiesz narysować to sobie mniej więcej (poglądowo) i napisać po matematycznemu wynik? (chodzi o
znak "i" oraz "lub") − który byś wybrał
20 paź 20:31