wyrażenie (a - a^3) : ( a - 1) jest równe ...
karolina: wyrażenie (a − a3) : ( a − 1) jest równe ...
20 paź 18:45
Blee:
(a−a3) = −a(a2−1) = −a(a+1)(a−1)
Zatem ...
20 paź 18:47
the foxi: | a−a3 | | a(1−a2) | | −a(a2−1) | | −a(a−1)(a+1) | |
| = |
| = |
| = |
| =−a(a+1)=−a2−a |
| a−1 | | a−1 | | a−1 | | a−1 | |
a≠1
20 paź 18:50
karolina: porsze o riozwiazanie zadania a nie o zagadki
20 paź 18:51
karolina: wyjasnisz jak to skrociłęs?
20 paź 18:51
Mila:
karolinko : grzeczniej, chcemy nauczyć Cię trochę samodzielności.
a−1≠0⇔a≠1
| (a − a3) | | −1*(a3−a) | | (−1)*a*(a2−1) | |
| = |
| = |
| = |
| ( a − 1) | | a−1 | | a−1 | |
| | (−1)*a*(a−1)*(a+1) | |
= |
| = skracamy przez (a−1) |
| | a−1 | |
=−1a*(a+1)=−a
2−a
20 paź 20:03