matematykaszkolna.pl
Funkcja kwadratowa, najmniejsza wartosc Kalirr: Witam mam pewien problem ze zrozumieniem zadań. 1. Znajdź taką liczbę rzeczywistą a, aby funkcja kwadratowa f(x) = (a+2)x2+(a2+4a+5)x+4a+6 najmniejszą wartość przyjmowała dla argumentu 2. 2. Funkcja f określona jest wzorem f(x) = (a+2)x2+(a2+4a+5)x+4a+6. Znajdź taką liczbę a aby wartość funkcji f przyjmowana dla argumentu 2 była najmniejsza z możliwych. Wydaję mi się, że obydwa zadania polegają na tym samym a jednak trzeba je rozwiązać inaczej. Nie proszę o rozwiązanie bo je znam jednak nie wiem jak podejść do tego drugiego zadania. W pierwszym rozwiązaniem będzie a>0 i xw=2, w drugim nie powinno być tak samo?
20 paź 17:46
Adamm: 1. mamy mieć najmniejszą wartość dla dwójki sprawdzamy liniowość (podstaw a=−2) dla a≠−2 patrzymy gdzie leży wierzchołek wierzchołek ma być o współrzędnej x równej 2 i dostajemy równanie 2. sprawdzamy dla a=−2 jak poprzednio, jaka jest wartość dla f(2) dla a≠2, szukamy takiego a, by f(2) było jak najmniejsze
20 paź 17:50
Adamm: 2. w sumie to od razu szukamy takiego a że f(2) jest jak najmniejsze
20 paź 17:50
Adamm: nie polegają na tym samym, bo f(2) nie musi być najmniejsze, gdy znajduje się tam wierzchołek f(x)
20 paź 17:52
Adamm: 1. jeszcze musi być a+2>0 emotka
20 paź 17:52