całkowanie przez części
student: Całkowanie przez części
∫e2x *sin(x)dx
20 paź 17:30
Mariusz:
Możliwy wybór części
u=e
2x dv=sin(x)dx
du=2e
2xdx v=−cos(x)
u=sin(x) dv=e
2xdx
Jeśli chcesz aby całka ci się zapętliła to wybierz jeden dobór części i
bądź konsekwentny w swym wyborze podczas drugiego całkowania przez części
Jeżeli chcesz otrzymać układ równań na całkę to użyj obydwu doborów części
cały czas całkując ∫e
2xsin(x)dx
20 paź 18:48
'Leszek: u = e2x ⇒u ' = 2e2x
v ' = sin x ⇒ v= − cos x
calka = − e2x*cos x + 2 ∫ e2x cosx dx = − e2x*cos x + 2 [ e2x*sin x − 2 ∫ e2x
sin x dx ] = .....
drugi raz przez czesci :
u= e2x ⇒ u ' = 2e2x
v ' = cos x ⇒ v = sin x
Otrzymujesz zaleznosc rekurencyjna , wyznacz calke .....
20 paź 18:55
student: który sposób będzie łatwiejszy do obliczeń. czy to ma znacznie czy raz albo dwa razy przez
części
20 paź 19:04
'Leszek: Raz przez czesci nic Ci nie da , przez podstawienie tez nic nie uzyskasz , tego typu calki
rozwiazujemy tylko przez rekurencje czyli dwukrotnie calkujemy przez czesci !.
Analogicznie oblicz calke : ∫ ex*cos x dx = ......
20 paź 19:08
student: u=ex
du==cosx dx
20 paź 19:19
student: −cosx*cosx+[2cosx*2e2x*(−2cosx*2e2x)]=0 wszystko się poskraca
20 paź 19:35
'Leszek: Zle to robisz :
∫ ex*cos x dx = ex*sin x − ∫ ex*sin x dx = ex *sin x − [ −ex cos x +
+ ∫ ex cos x dx ] ⇔
⇔ 2 ∫ ex cos x dx = ex sin x + ex cos x ⇒
⇒ ∫ ex cos x dx = 0,5*ex(sinx + cos x)
Dwa razy calkowalem przez czesci :
u= ex ⇒ u ' = ex
v ' = cos x ⇒ v = sin x
oraz drugi raz przez czesci
u = ex ⇒ u ' = ex
v ' = sin x ⇒ v = − cos x
20 paź 20:02
Adamm: stała całkowania!
20 paź 20:41
'Leszek: Tak zgadza sie , chcialem pokazac metode sadzac , ze student uzupelni , nota bene
scislej mowiac nalezaloby pokazac ,ze funkcja podcalkowa jest ciagla i jeszcze na
koncu nalezy sprawdzic wynik przez rozniczkowanie !
20 paź 20:47
student: − e2x*cos x + 2 ∫ e2x cosx dx = − e2x*cos x + 2 [ e2x*sin x − 2 ∫ e2x
sin x dx ] =
−cosx*cosx+[2cosx*2e2x*(−2cosx*2e2x)]=0 wszystko się poskraca
20 paź 20:57
'Leszek: Przy drugim calkowaniu przez czesci zmien kolejnosc , pokazalem nie wychodzi 0
Patrz moj wpis o 18.55
20 paź 21:00
student: to tak ma być −2e2x*sinx+4e2x*sinxdx=2e2x*2sinx*dx
20 paź 21:05
Mariusz:
Jak chcesz użyć obydwu doborów części to sałkujesz w ten sposób
Z pierwszego całkowania przez cząści masz
∫e
2xsin(x)dx=−e
2xcos(x)+2∫e
2xcos(x)dx
Z drugiego całkowania przez części masz
| | 1 | | 1 | |
∫e2xsin(x)dx= |
| e2xsin(x)− |
| ∫e2xcos(x)dx |
| | 2 | | 2 | |
Otrzymujesz uklad równań
∫e
2xsin(x)dx=−e
2xcos(x)+2∫e
2xcos(x)dx
| | 1 | | 1 | |
∫e2xsin(x)dx= |
| e2xsin(x)− |
| ∫e2xcos(x)dx |
| | 2 | | 2 | |
z którego możesz policzyć zarówno całkę ∫e
2xsin(x)dx
jak i całkę ∫e
2xcos(x)dx
∫e
2xsin(x)dx=−e
2xcos(x)+2∫e
2xcos(x)dx
4∫e
2xsin(x)dx=2e
2xsin(x)−2∫e
2xcos(x)dx
5∫e
2xsin(x)dx=2e
2xsin(x)−e
2xcos(x)+∫0dx
5∫e
2xsin(x)dx=2e
2xsin(x)−e
2xcos(x)+C
1
| | 1 | |
∫e2xsin(x)dx= |
| e2x(2sin(x)−cos(x))+C |
| | 5 | |
21 paź 10:49
student: dzięki Panowie coś już więcej wiem
21 paź 21:33