karolina: znajdź kąt przecięcia prostych k: -
√3x + 3y + 6 = 0 i l: x - y + 10 = 0 , wiedząc ze
miara takiego kata wyraza sie wzorem γ = β - α w ktorym wystepują miary kątaów
nachylenia prostyc k i l do osi OX. Pomocy
11 lis 16:32
coco:
przekształć proste do postaci kierunkowej
czyli y = ax +b bo wtedy tg α =a OK

:


czyli 3y =
√3 x -6 → y =
√3/3 - 2 → a=
√3 /3
czyli tgα =
√3 /3 → α = 30 st.
podobnie
y = x +10 → a
1 = 1 → tgβ = 1 → β =45 st
więc β -α = 15st
kąt między tymi prostymi ma miarę 15
0 OK

?
11 lis 16:41
monika: bardzo OK, dzieki wielkie
11 lis 16:54