Liczby Zespolone
Grd: Wyznacz postać trygonometryczną l. zespolonej:
−6+6i
Wyszło mi z=6√2(cos π4 + i sin π4)
Czy to poprawny wynik?
20 paź 15:45
Grd: mniejsza, nie zauważyłem, że leżą w 2 ćwiartce
20 paź 15:48
Jerzy:
| | √2 | | √2 | |
z = 6√2( |
| + i |
| ) = 6 + 6i ... czyli nie tak. |
| | 2 | | 2 | |
20 paź 15:51
20 paź 15:51
Jerzy:
| | 3π | | 3π | |
z = 6√2(cos |
| + isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
20 paź 15:53
'Leszek: Niestety zle ustaliles argument φ , przeciez a= −6 , b= 6 czyli φ = 3π/4
20 paź 15:53
Grd: mam jeszcze pytanie odnośnie takiego samego zadania lecz innego przykładu: 2√2+i
jak tutaj będzie wyglądała metoda rozwiązania? wychodzi sin φ = 13 i cos φ = 2√23
co dalej?
20 paź 16:02
Grd: ktoś może pomóc?
20 paź 17:12
Mila:
nie wyznaczysz kąta, tak jak w poprzednim przykładzie.
albo
z=a+i b
| | b | | 1 | |
φ=arctg ( |
| )=arctg( |
| ) |
| | a | | 2√2 | |
20 paź 19:19