Macierz odwrotna, rownania macierzowe
Wikdam98: Cześć! Proszę o pomoc w kilku zadaniach.
1. Dana jest macierz a= −1 3 . wyzancz wszystkie macierze X takie,ze AX=XA.
1 2
2. Podaj przykladd macierzy A dla ktorej nie istnieje macierz X taka,ze AX=XA.
3. Podaj przykład macierzt kwadratowej stopnia 2 (innej niz macierz jednostkowa),ktora jest
odwrotna sama do siebie.
Czy w zadaniu 2 i 3 , musze sobie wymyslac? metoda prob i błedow,czy jest jakas zasada?
6. Wyznacz (opisz) wszystkie macierze kwadratowe stopnia 2,ktore sa odwrotne same do siebie.
7. Rozwiaz rownanie macierzowe A5*X=B , a= 3 −8 , b=4 2
1 −3 0 2
Czy w zadaniu 7 musze najpierw potegowac 5 razy A,czy jest jakis sposob?
19 paź 21:27
jc:
1. Na pewno każda macierz postaci X=p I + q A.
Spróbuj uzasadnić, że innych rozwiązań nie ma.
2. Nie ma takiej macierzy A. Przecież zawsze można wziąć X=A.
oraz macierz odbicia względem dowolnej prostej przechodzącej przez zero.
W przypadku prostej o kierunku (cos t, sin t) mamy:
| cos 2t sin 2t | | | sin 2t − cos 2t | |
| |
|
| |
19 paź 21:59
Wikdam98: A jak wyglada sytuacja z zad 7?
20 paź 09:33
jc: Przy okazji, wcześniej nie opisałem wszystkich macierzy takich, że A
2=I.
| | | |
Poza I, −I, każda macierz postaci A=M−1 | M jest dobra. |
| | |
Możemy przyjąć, że wyznacznik M=1. Jak ładnie sparametryzować takie macierze?
20 paź 09:51