rozwiaz uklad rownan
aska: mam uklad rownan zrobilam nei wiem czy dobrze
4x(x+5)−8x(y+3)+4y2=4(x−y)2
2x+3(y+1)=2
wyszlo mi y=−1/3
x=0
29 sty 13:46
aska: i 1/2(y+x/2)−1/5(x+2)=1,1
x−2y+1/8=1/4[2x+(y−1/2)]
29 sty 13:49
aska: Moglby ktos spr?
29 sty 14:20
wiewioor : jezeli z drugiego równania przeniosłas wszystko na prawo by został sam x i podstawiłaś do
pierwszego zamiast x pierwsze równannie to dobrze
29 sty 14:23
aska: kurde a to 2?
29 sty 14:29
Godzio: pomoge
29 sty 14:29
aska: zrobilam inaczej
29 sty 14:32
aska: wymnozylam poredukowalam wyszlo
−20x−24x=0
2x+3y+1=0
−44x=0→x=0
2x+3y+1=0→0+3y+1=0→3y=−1→y=−1/3
29 sty 14:33
aska: nei mam jesli to hehe
29 sty 14:33
Godzio:
| 1 | | x | | 1 | |
| ( y+ |
| ) − |
| (x+2) = 1,1
|
| 2 | | 2 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x−2y + |
| = |
| [2x+(y− |
| )]
|
| | 8 | | 4 | | 2 | |
| 1 | | x | | 1 | | 2 | |
| y+ |
| − |
| x+ |
| = 1,1 /*20
|
| 2 | | 4 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | | x | | 1 | | 1 | |
x−2y + |
| = |
| + |
| (y− |
| )
|
| | 8 | | 2 | | 4 | | 2 | |
10y+ 5x − 4x+8 = 22
| | 1 | | x | | 1 | | 1 | |
x−2y + |
| = |
| + |
| y− |
| /*8
|
| | 8 | | 2 | | 4 | | 8 | |
10y + x − 14 = 0 /*4
8x − 16 y + 1 = 4x + 2y − 1
4x +40y = 56
4x −18 y = −2 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
58y = 58
y= 1
4x −18 = −2
4x =16
x=4
29 sty 14:36
aska: dzieki to 1 dobrze?
29 sty 14:37
Godzio: tak, po wymnożeniu jak sprawdzałem wyszło tak samo
29 sty 14:43
Godzio:
dla ściśłości :
−24x + 20x = 0
−4x =0
x=0
29 sty 14:44
aska: dzieki
29 sty 14:47
aska: spr mi co sjeszcze?
29 sty 14:57
aska: wyznaczyc rownanie okregu
y=3x−19 A(11.2) B(7,−2)→przechodzi przez te punkty(okrag) i srodek nalezy do tej prostej
29 sty 14:58
aska: iw yszlo mi tak (x−7)+(y−2)=16
29 sty 15:01
aska: do kwadratu nawiasy oczywiscie
29 sty 15:03
Godzio:
można łatwo sprawdzić:
S(7,2)
odległość
AS = √(7−11)2 + (2−2)2 = 4
BS = √(7−7)2 + (2+2)2 = √4 = 2
czyli coś się nie zgadza bo BS i AS powinno się równać promieniowi o ile on jest dobrze
wyliczony
29 sty 15:54
Godzio:

z rysunku wyszło:
S(7,2) r = 4
czyli ja sie gdzie walnąłem
29 sty 15:59
Godzio:
BS =
√ 02 + 42 = 4

wszystko ok
29 sty 16:03